Blog
2 éves a Debrecen házai online kataszter!
2 éves a Debrecen házai online kataszter!

2021.11.05.


2019. november 05-én indítottam el a Debrecen házai www.debrecenhazai.hu honlapomat a facebook és instagram oldalakkal együtt. 

A tavalyi 1 éves összefoglalóm:

https://www.debrecenhazai.hu/blog/1-eves-a-debrecen-hazai-online-kataszter 

Idén is megpróbáltam összefoglalni és értékelni az elmúlt egy évet, felvázolni a jövő évi célokat.  


A 2019-es építészmérnöki diplomamunkámmal indult az egész: 

https://epiteszforum.hu/kortars-design-muhely-debrecenben-egy-civis-lakohaz-ujragondolasa  


Organikusan épülő közösség 

A facebook oldalamat közösségként értelmezem továbbra is, igyekszem minden hozzám eljutó hírt, történést megosztani a debreceni cívisházakról és Debrecen építészetéről. 2 éve minden nap feltöltöm egy fotómat a cívisházakról, legfőképpen a homlokzat részletekről, vagy megosztok valamilyen tartalmat róluk. Jelenleg a facebookon 1456-an (a követőkkel együtt 1564-en), az instagramon 224-en vagyunk. Bárhová is megyek, elmondhatom, hogy másfél ezer ember követi figyelemmel a cívisházak ügyét, ez óriási dolog számomra! Minden elérést, követőt továbbra is a megosztásoknak, ajánlásoknak köszönhetek. Legfőképpen Löki Viktornak https://www.streetsofdebrecen.hu/ és Erdei Nórának https://exploredebrecen.hu/ akikkel a kezdetektől fogva számos közös projektet valósítottunk meg és ezen dolgozunk továbbra is. Részletesen nem tudom nyomon követni az oldalam reakcióit, de azt látom, hogy kialakult egy aktív közösség, akik sokan a kezdetektől rendszeresen lájkolnak és hozzászólnak, ami nagyon motiváló visszaigazolás számomra. Ezúton is köszönöm nekik!

A világjárvány ellenére idén is tartottunk előadásokat, sétákat a cívisházakról. 


Városvédő tettek a cívisházakért

Számomra az elmúlt egy év legnagyobb eredménye, hogy végre konkrét tettek történtek a cívisházak megőrzésért, ráadásul három irányból is! Mindez a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesületnek köszönhetően valósult meg http://www.debrecenivarosvedo.hu/ 2017 évvégén lettem az egyesület tagja, 2019 évvégén pedig az elnökségi tagja. Hosszú évek után az egyesület újra zászlójára tűzte a cívisházak ügyét. 

1. Az egész mozgalom katalizátora és origója, amikor 2020. szeptember 20-án kiálltunk a Garai utca 28. cívisház értékes homlokzatának a megőrzésért. Az egész város összefogott, és bár a házat 2020 novemberben elbontották, de a homlokzatot sikerült megőriznünk, ma is áll önmagában, féltve várjuk mi lesz a sorsa. 

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tiltakoztak-a-varosvedok-debrecenben-4364915/

https://www.dehir.hu/debrecen/varosvedok-tiltakoztak-debrecenben/2020/09/21/

2. 2021. április 22-én a Műemléki világnap alkalmából átadtuk személyesen Papp László polgármester úrnak a belvárosi épületek helyi védelmére tett javaslatunkat. Több hónapos munkával, Debrecen történeti belvárosának komplex vizsgálatával 50 db épületet emeltük ki, amiknek a védelme a legfontosabb lenne, sok esetben a megmaradásuk érdekében. További 200 db házat határoztunk meg, amelyek alkalmasak lehetnek védelemre és a megőrzésük szintén fontos lenne. Városképi szempontból a belvárosban 31 db utcaképet és területet határozunk meg és elemeztünk, ahol még értékes épületek egy csoportja megőrzendő lenne. Mindközül pedig a Méliusz tér és környékét a Lorántffy és Kígyó utcákkal tartjuk a legalkalmasabbnak egy utolsó védett, turisztikai-művészeti cívisnegyed létrehozására. 

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megoriznek-az-utokornak-a-regi-ertekes-debreceni-epuleteket-5187268/

3. 2021. október 02-án a lefestettük a Bajcsy-Zsilinszky utca 42. cívisház kapuját. Az akció egy helyi vállalkozás, az Árpád téri Festékbolt https://www.facebook.com/arpadterifestekbolt/ felajánlásából valósult meg, ami már önmagában példaértékű, reméljük lesznek követői a felajánlásnak. A munkát a városvédők mellett önkéntesekkel és a tulajdonosokkal együtt végeztük, akik szívesen látták vendégül a lelkes csapatot és nagy büszkeséggel mutatták be nekünk a szépen felújított irodájukat a házban. A Bajcsy-Zsilinszky utca 42. ház egy eredeti cívisház, az egyik utolsó a városban, így az értékére és a megőrzésére is felhívtuk a figyelmet.

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/munkaban-a-debreceni-varosszepitok-5708105/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-varosvedok-javabol-szepult-meg-egy-debreceni-kapu-5713103/

2021. október 17-én pedig már a második kapufestésünk során a Méliusz tér 14. számú cívisház, erősen megrongált és összefirkált kapuját festettük le. Szintén az Árpád téri festékbolt felajánlásával és a városvédők mellett önkéntesekkel. Az ügyet felkarolta a Cívis Ház Zrt. is és két hét múlva a ház teljes utcafronti homlokzatát felújították, lefestették, ami szintén meg volt rongálva és összefirkálva. Ezáltal egy városképileg is jelentős projekt valósult meg. 


Pozitív és reménykeltő, hogy a Garai utca 28. házhoz hasonló kiállásra nem volt szükség azóta. A bontások persze folytatódnak, de szerencsére olyan értékes ház, amit meg lehetett és meg kellett volna menteni, nem igazán bontottak el. Kivételes nagy veszteség volt júliusban a Garai utca 19. ház elbontása, de sajnos olyan rossz helyen volt, olyan városléptékű helyzetben, hogy nem lehetett mit tenni. Ugyanilyen veszteség a Török Bálint utca 10. ház is, amit most bontanak, de a kiskörút mentén esélytelen volt a megmaradása. Mindkét házat sikerült alaposan dokumentálnunk a bontás előtt. Másik két elbontott értékes ház esetében, a Csokonai utca 46. és Szív utca 15. házak esetében legalább az értékes utcafronti homlokzatot megtartották a földszintes léptékkel együtt, így újabb példamutató megoldások valósultak meg a megőrzésre. Természetesen a bontások mellett számos példás felújítás is elkészült idén is.  


Debreceni cívisházak egykor és most kiállítás

Az eddigi legnagyobb eredmény számomra, amióta a cívisházakkal foglalkozom, hogy Löki Viktorral és a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamarával http://hbmek.hu/ Radics Beatrix titkárral megrendeztük a Debreceni cívisházak egykor és most című kiállításunkat: 

https://dehir.hu/debrecen/torteneteket-oriznek-a-debreceni-civishazak/2021/10/07/

https://civishir.hu/helyben-jaro/2021/10/tortenetek-elevenednek-meg-a-civishazak-falai-kozott

Viktorral https://www.streetsofdebrecen.hu/ ebben a cikkben ismertettük a projektünket:

https://hajdupress.hu/cikk/izgalmas-projekt-keszul-a-debreceni-civis-hazakrol-interju-loki-viktorral-es-harangi-attilaval

Löki Viktorral, és a kezdetben Erdei Nórával, 2 év alatt 16 cívisházba jutottunk be és sikerült dokumentálnunk. Viktor fotóival és a lakókkal készített interjúkkal mutattuk be a házak történetét, amiből kirajzolódik a debreceni cívisházak karaktere. 

A kiállításunk 2021. október 06. és október 27. között volt látható a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara kiállítótermében.

A kiállításunk máris elindult vándorútjára, számos városban lesz bemutatva. Még idén novemberben Budapesten lesz kiállítva, részletek hamarosan! 

A kiállítás a kutatásunk egy kivonata. Az anyagból egy könyvet írtunk, amelynek a megjelenése 2022. elejére várható.  


Online kataszter

A https://www.debrecenhazai.hu/kataszter-kategoria/torteneti-foldszintes-lakohazak online kataszteremben jelenleg 216 db cívisházat töltöttem fel és érhető el bárki számára. Az online katasztert folyamatosan fejlesztem, bővítem, ahogyan a kutatásommal haladok, nyilván ez egy hosszútávú projekt. Az elmúlt egy évben tudományos szinten is rengeteget kutattam a cívisházakat a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában. Célom, hogy a könyvünk megjelenése után a kutatott adatokat online is elérhetővé tegyem. Minél több cívisház pontos építési évszámát és építtetőjét, valamint későbbi tulajdonosát szeretném feltárni. Ehhez az elmúlt évben megtaláltam a forrásokat, a hatalmas forrásanyag feldolgozását végzem. A cívisházakat lassan 4 éve folyamatosan fotózom, 2022-ben ezt a fotóanyagot szeretném online is újrarendezni. 2018-ban készítettem el a cívisházak kataszterét az összes megmaradt ház lefotózásával. 2022-ben szeretném a 4 év változásait elemezni és bemutatni. 


Zárásként, amiért ezt az egészet csinálom, hozzunk létre egy utolsó védett, turisztikai-kulturális cívis negyedet a Méliusz tér - Lorántffy és Kígyó utcákon, amíg nem késő! 


Harangi Attila